Szobatisztaság, bepisilés

Szobatisztaság

 

Ahogy korábban a stabil járás kialakulása vagy a folyékony beszéd megjelenése, úgy a szobatisztaság kialakítása is önállóbbá teszi a gyermekeket. Ez fejlődésük természetes része, egyik állomása.

Vannak gyerekek, akik maguk kérik, hogy vegyük le a pelenkájukat és idővel le is szoknak róla, büszkék arra, hogy bilibe pisilnek. Másoknak viszont a szobatisztaságra szoktatás lassabban vagy nehezebben megy, és kezdődhet a kergetőzés a bili körül.

 

Mit tehetünk a szobatisztaság kialakításáért?

Szükséges meggyőződnünk arról, hogy gyermekünk már érzi, hogy pisilnie kell, ez a feltétele annak, hogy gyakorlással képessé váljon arra, hogy igényét nekünk is jelezze. Ezután odafigyeléssel elnyújtható a visszatartás sikerességének ideje. Ha pedig gyermekünk már ügyesen visszatartja a vizeletét, még meg kell szoknia azt az új helyet, ahol dolgát végezheti. Végül kialakul és megszilárdul az a szokás, hogy gyermekünk a bilibe vagy a WC-be pisil.

Ne essenek kétségbe, ha első nekilendülésre gyermekük látszólag nem működik együtt vagy nem érdekli a bili. Érdemes gyermekük együttműködését kérni, vagy a témát beszélgetéssel, szoktatás megsegítésére szánt könyvekkel kis idő elteltével újra napirendre tűzni.

A nappali szobatisztaság általában hamarabb alakul ki az éjjelinél. Így előszörre elegendő a nappali szoktatással törődnünk. Ne érezzük magunkat következetlennek, ha éjjelre pelenkát adunk gyermekünkre. A pisilésnél a gyermekek egy része könnyen használja a bilit, de nagydolga végzéséhez még egy ideig pelenkát kér. Ezt sem érdemes kudarcnak tekinteni, a szoktatás egy lépcsője lehet.

A szobatisztaság feltétele az óvodába lépésnek, így sokszor a szülők sürgetve, beszorítva érzik magukat, ami plusz nehézséget jelent.

 

Enurézis: ha a probléma állandósul

Orvosi értelemben csak akkor beszélünk problémáról, ha gyermekünk már 5 éves is elmúlt és szobatisztasága még teljesen nem alakult ki. Ez azt jelenti, hogy rendszeres vagy visszatérően bepisil éjszaka vagy nappal, esetleg széklettartási problémái is vannak. Ilyen esetben elengedhetetlen első lépésben az orvosi vizsgálatok elvégzése, hogy láthassuk, gyermeke szervi épsége a szobatisztaság kialakítását lehetővé teszik-e.

Ha problémákat ilyen téren nem találnak, érdemes pszichológiai segítséget kérni a szoktatás folyamatának támogatására és az esetleges érzelmi hátráltató tényezők feltárására.

Amennyiben a szobatisztaság kialakításával kapcsolatban kérdései lennének, bátran forduljon szakemberhez. Bizonytalanságai nélkül, elvárásai letisztázása mellett könnyebben birkózhat meg a szobatisztaság kialakításának feladatával.

A szobatisztaság gyakran együtt járhat más problémákkal is, vagy összetéveszthető más állapotokkal.

A következőkről érdemes még olvasnia honlapunkon: