Beszoktatás

Beszoktatás

Beszoktatási nehézségek bölcsőde és óvoda küszöbén

 

Mint minden változás, így a beszoktatás is ad munkát számunkra. Szükséges felkészítenünk gyermekünket az új helyzetre. Ebben más a feladatunk, ha bölcsődébe és más, ha óvodába készülünk.

A bölcsődébe, óvodába szoktatás időszaka különleges esemény: a család napirendje megváltozik, a gyermekek több időt töltenek a szüleik nélkül és új közösséget ismernek meg, Ez a természetes változás előre visz, hiszen gyermeke társakkal gyarapszik, új játékokat tanul, társas készségei és önállósága is spontán fejlődik.

 

Szobatisztaságra szoktatás

A bölcsődébe lépésnek még nem követelménye a szobatisztaság elérése. Azonban az óvodák többségének a nappali szobatisztaság elérése már felvételi követelménye. A szobatisztaság kialakulása visszajelzés a szülőnek arról, hogy gyermeke testi szükségleteit ügyesen tudja jelezni és annyi időre késleltetni, hogy elérjen a WC-re. Az ügyes mosdóhasználat nagyobb önállóságot, jó alkalmazkodási készséget és egyfajta idegrendszeri érettséget is visszajelez, amik mind az óvodaérettség kritériumai.

 

A szülő nélkül töltött idő biztonsága

A gyermekek életkorától, temperamentumától, aktuális érzelmi szükségleteitől függ, mennyi időt képesek szüleik nélkül örömmel tölteni. A bölcsődébe és az óvodába lépés előtt szükséges a gyerekeket felkészíteni a nélkülünk töltött idő természetességére. Akár más családtagot, barátot vagy dadát kérünk meg, hogy néhány órát töltsön gyermekünkkel, akár néhány órás önálló gyermekelfoglaltságot (játszóház, gyermekfoglalkozás, családi napközi) szervezünk neki, az mind-mind segíti és természetesebbé teszi a tőlünk való elválást. Az egyéni feladat, hogy megtaláljuk a megfelelő időszakot, amikor gyermekünk már készen áll az intézménybe lépésre. A legtöbb óvodának fokozatos beszoktatási rendje van, így ott is lehetséges a további gyakorlás.

 

Egy beszoktatási nehézséggel küzdő gyermekre jellemző, hogy…
  • reggelente nem szívesen indul óvodájába
  • az ajtóban elváláskor nem akarja elengedni szüleit és belépni a csoportszobába, hevesen sír
  • az előbbiek több hónap elteltével sem csökkennek
  • már kialakult szobatisztaság esetén ismét megjelenhet bepisilés
  • az óvónők visszajelzése szerint nem keresi más gyerekek társaságát a szabad játékidőkben és kedvetlennek, bizonytalannak hat
  • gyakran keresi az óvónők társaságát, ölükbe kéri magát, gyakran vár segítséget tőlük
  • esti alvása zaklatottabbá válhat

 

Ha az előbb felsoroltak az ön gyermekénél több hónap beszoktatási folyamat mellett is fennállnak, érdemes a pedagógusoktól fogadóórát kérni és a további lehetőségekről közösen gondolkodni. Amennyiben ez sem hoz eredményeket, szükséges az óvodapszichológus vagy annak hiányában intézményen kívüli pszichológus segítségét kérni.

A beszoktatási nehézség gyakran együtt járhat más problémákkal is, vagy összetéveszthető más állapotokkal.

A következőkről érdemes még olvasnia honlapunkon: