Iskolaérettségi vizsgálat

Gyermekpszichológus

 

A gyermekpszichológus a kicsik érzelmi kiegyensúlyozottságának megőrzéséért vagy problémák esetén helyreállításáért dolgozik.

 

Milyen a gyermekek lelki élete?

A világ felfedezése közben benyomásaik alakulnak ki a környezetükről és a velük kapcsolatba lépőkről. Kíváncsiságuk új tevékenységekre, így mozgásuk, gondolkodásuk ügyesedésére sarkallja őket. Még zabolátlan érzelmeikkel hamar tudtunkra adják, mit kedvelnek, és mit nem. Örülnek, rácsodálkoznak, félnek, dühösek lesznek. Élénk fantáziájukkal felelevenítik, átszínezik a korábban tapasztaltakat, így új és új játékot találnak ki. Eközben egyre ügyesebben, sokszínűbben kapcsolódnak más gyermekekhez, felnőttekhez.

 

Mi billentheti ki a gyermekeket érzelmi kiegyensúlyozottságukból?

A fejlődés természetes velejárója az új dolgok megtanulása: szobatisztaság kialakulása, szabályok tanulása, testvér elfogadása, bölcsődébe/óvodába szokás, barátok szerzése, erőfeszítés a tanulásban. Az újdonság és a változás próbára tesz mindannyiunkat. Leggyakrabban akkor fordulnak a szülők gyermekpszichológushoz, amikor gyermekük tanulási folyamata valamilyen téren megakad: pl. a nappali szobatisztaság ugyan kialakul, de éjjel még bepisil vagy egy fél év óvodába járás után is erős sírással indul reggelente.

Ahogyan nekünk felnőtteknek, úgy a gyermekeknek is vannak megtorpanásaik, konfliktusaik társaikkal, feszültségek a mindennapi élethelyzeteikben. És mindeközben fejlődnek, így a tartós belső feszültségek a fejlődéstől vonják el a figyelmet, energiát. A gyermekpszichológusok ezeknek a megtorpanásoknak az oldásában segítik őket.

A lelki életet a képességfejlődés (mozgás-, beszéd- és iskolai készségek fejlődése) kiegyensúlyozottsága is befolyásolja. Így a gyermekpszichológus szakterületeinek számító problémák esetén sokszor egyéb tényező is áll a háttérben. Előfordul, hogy a figyelmi, magatartási problémákat valójában tanulási nehézség vagy zavar okozza, vagy a közösségbe illeszkedést pl. a beszéd- és nyelvfejlődés éretlensége is hátráltatja.

Ezeknek az összetett helyzeteknek az értő áttekintése, és a gyermekek fejlődésének figyelemmel kísérése érdekében gyermekpszichológus és logopédus, valamint szakorvosok együttműködése szükséges. Az Intuitivo a gyermekpszichológia területén belül a komplex képességvizsgálatok végzését is célul tűzte ki.

 

A gyermekpszichológia területei közül szakemberünk a következőkkel foglalkozik:
  • szűrővizsgálatok tanulási- motivációs – és figyelmi problémák esetén
  • érzelmi- és óvodai/iskolai magatartási problémák hátterében fennálló okok komplex vizsgálata
  • iskolaérettségi vizsgálatok
  • pszichológiai vizsgálatok óvodás és kisiskolás korban
  • nevelési tanácsadás szülők számára (szobatisztaságra szoktatás)
MIBEN LEHETÜNK MÉG A SEGÍTSÉGÉRE?

Kapcsolódó szolgáltatások