Komplex képességvizsgálat ábra felirat nélkül

Komplex képességvizsgálat

 

Levesszük az Ön válláról a feladatot, hogy a sokféle végzettségű szakember közül egyedül kelljen választania.

 

Miért nevezzük komplexnek a vizsgálatot?
  • pszichológus és gyógypedagógus  dolgozik együtt a teamben
  • szükség esetén kiegészítő vizsgálatokat kérünk teamünkkel kapcsolatban álló szakemberektől (fejlődésneurológus, gyermekpszichiáter, fül-orr gégész, szemész szakorvos, speciális mozgásvizsgálatot végző szakemberek)
  • egy helyen kaphat átfogó és részletes képet gyermeke érzelmi, értelmi, szociális és testi-idegrendszeri fejlettségéről
  • tapasztalt, szakértő jártasság a honlapon olvasható problémák hátterében álló okok meghatározásában

Csapatunk tagjai több éves vizsgálati rutinjukat változatos korú gyermekekkel szerezték.

Tapasztalatunk szerint a gyermek fejlesztésének és az elmaradások ellensúlyozásának a leghatékonyabb módja a korai és célzott probléma felismerés. Az adottságok és nehézségek tudatában  könnyebb a nevelési-oktatási intézmények és támogató szakemberek palettájáról a gyermekünk számára legalkalmasabbat kiválasztani.

Kis sárga pötty
Hogyan dolgozunk?
  • előzetes problémafeltáró konzultációt (ún. első interjú) követően összeállítjuk és egyeztetjük Önökkel a gyermekükre egyénileg szabott vizsgálat menetét
  • gyermekközpontú, nyugodt légkört teremtünk  a gyermek vizsgálata alatt is
  • az eredményeket egy záró-konzultáció keretein belül –  a vizsgálatot végző szakemberekkel együtt – elmagyarázzuk, megbeszéljük a szülőkkel
  • tanácsadással, szaksegítség-elérhetőséggel, ajánlással tudunk segíteni a további teendők terén
  • szakértői véleményben összefoglaljuk a vizsgálati eredményeket
  • szükség esetén vállaljuk a konzultációt gyermeke pedagógusaival, és az őt támogató szakemberekkel
Hogyan készüljön az első interjúra?

Az első találkozás szakembereink egyikével történik, ahol csak Önökkel találkozunk és áttekintjük gyermekük fejlődéstörténetét és a tapasztalt nehézségeket. Segíti munkánkat, ha az első beszélgetésre készülve figyelik gyermekük hétköznapjait és konkrét példákat gyűjtenek arról, mi okozza a nehézséget.

Kérjük, hozzák magukkal gyermekük korábbi orvosi leleteit, a védőnői státuszvizsgálati lapokat, máshol szerzett felmérések eredményeit, fejlesztési folyamatok tapasztalatait, a gyermek ellenőrzőjét, bizonyítványát. Az Önök tisztánlátását is segíti és a felméréshez lényeges információkat ad hozzá, ha a vizsgálatra készülve gyermekük óvónőjétől, osztályfőnökétől vagy szaktanárától jellemzést kérnek. Vizsgálatunknak pontosabb fókuszt, így Önöknek alaposabb válaszokat adhatunk, ha a pedagógus nézőpontját is első kézből megismerhetjük.

Az első interjún az összegyűlt információk alapján tisztázzuk és rangsoroljuk az Önök kérdéseit és összeállítjuk a megválaszolásukhoz szükséges vizsgálatok sorát. Amennyiben az Intuitivo által kínált szolgáltatásokat érdemes más szakvizsgálatokkal (pl. szakorvosi vizsgálat) is kiegészíteni, erre is javaslatot teszünk.

Intuitivo szövegközi elem
Intuitivo szövegközi elem
Hogyan zajlik a gyermekek felmérése?

A vizsgálatunk minden esetben két részből áll: egy pszichológiai és egy pedagógiai vizsgálatból.

A hangsúlyosan képességfejlődéssel és tanulással kapcsolatos kérdéseket kb. 2×2-3 órában vizsgáljuk. A vizsgálat egyik részét közös játék, beszélgetés és intelligenciavizsgálat adja, másik részét pedig egy gyógypedagógiai-logopédiai vizsgálat.

Amennyiben gyermeke aktuális érzelmi állapotával kapcsolatban is vannak kérdései vagy a magatartásproblémák, szorongás visszatérő, akkor a pszichológiai vizsgálat gyermeke életkorától és a tapasztalt tünetektől függően további órákkal bővül (2-4 óra).

Szükséges törekednünk arra, hogy gyermekük képes legyen a vizsgálat egészét vagy egy részét vizsgálónkkal kétszemélyes helyzetben tölteni, így érzelmi önállóságának, kapcsolatkészségének, teherbírásának felmérésére is lehetőségünk nyílik. Az elválási folyamatot minden esetben megsegítjük.

Hogyan készítse fel gyermekét a vizsgálatra?

Szükséges a vizsgálat okát, egyszerűen, az életkori szintjükön a gyermekekkel is tisztázni, hogy felkészülhessenek a helyzetre. Ezzel téves elképzeléseiket (pl. orvoshoz, játszóházba érkeznek), félelmeiket oszlatjuk el és teszünk azért is, hogy a helyzetben együttműködőbbek, kíváncsibbak legyenek. A gyermekek felkészítésének lehetséges módjaira kérés esetén tippeket adunk a szülőknek.

Intuitivo szövegközi elem
Intuitivo szövegközi elem
Hogyan hasznosíthatja a kapott eredményeket?

Az Intuitivo munkája abban segít, hogy tisztább képet kaphasson gyermeke aktuális érzelmi állapotáról, képességei terén erősségeiről és gyengeségeiről. Ez segíthet értőbben megválasztani óvodáját, iskoláját, különóráit, segítő szakembereket.

A vizsgálatok után elkészült szakvélemény egy szakmai anyag, ami összefoglalja a vizsgálatok tapasztalatait és rögzíti a kapott eredményeket. Javaslatot teszünk a további szülői és pedagógiai teendőkre is. A szakvéleményben foglaltak támpontot jelentenek a gyermekével foglalkozó fejlesztő- és gyógypedagógusoknak, logopédusnak, mozgásfejlesztőnek, és a gyermeke intézményében dolgozó pszichológusnak egyaránt.

A szakvéleményünk nem helyettesítheti a területi Szakértői Bizottság által kiadott szakvéleményt, így közoktatáson belül javaslataink nem kötelező érvényűek és általuk tantárgyi felmentést, könnyítéseket sem érvényesíthet gyermeke közintézményében. Amennyiben ezek a lépések indokoltak, a Szakértői Bizottság vizsgálatára szükséges bejelentkezni, ahová elkészült véleményünket magával viheti.

Hogyan kezeljük gyermeke bizalmas adatait?

A vizsgálatok eredményeiről a szülők számára szakvéleményt adunk ki, amelyet harmadik féllel nem osztunk meg, így gyermeke oktatási/nevelési intézményének sem adunk példányt. A velünk szoros együttműködésben álló szakorvosoknak további vizsgálatok esetén szükséges az eredményeket átadni. Ezt minden esetben a szülőkkel egyeztetjük. A keletkezett dokumentumokat az adatvédelmi szabályoknak megfelelően tároljuk.

pont Intuitivo bubble
MIBEN LEHETÜNK MÉG A SEGÍTSÉGÉRE?

Kapcsolódó szolgáltatások