Logopédia Intuitivo bubble

Logopédus

 

Az Intuitivo komplex vizsgálatainak egyik pillérét a logopédiai vizsgálat adja.

A logopédia a beszéd és a nyelv fejlődésével, és elakadás esetén annak megsegítésével foglalkozó pedagógiai ág. A szülők számára legismertebb logopédiai tevékenység a beszédhibák korrekciója. Ezek a tünetek a természetes fejlődés velejárói, így minden 5 évet betöltött gyermekkel óvodájában elvégeznek egy logopédiai szűrővizsgálatot és szükség esetén elkezdik a terápiát.

A beszédfejlődés a szülők számára látványos és nagy büszkeséggel járó mérföldkő: a kicsiknek még a helytelenül kiejtett első szavak is jól állnak, sokáig felemlegetjük őket. A beszéd késése viszont aggodalmat kelt, nem csak azért, mert gyermekünk elmarad a vele egykorúaktól, de hátráltatja a vele való kommunikációt is. A logopédiai beavatkozás így néhány gyermek esetében már hamarabb szükséges, hiszen megkésett beszédfejlődés esetén, 3-3,5 éves korban a problémát már tudatosan orvosolni kell.

Szavakkal nevezi meg gyermekünk a körülötte lévő tárgyakat, kifejezi kívánságait, később pedig érzéseit és gondolatait is. Így a beszéd és az anyanyelv eszköz a kezükben, amivel másokkal kapcsolatba kerülhetnek, barátságokat köthetnek. Azon túl, hogy ők beszélnek, másokat is hallgatnak. A beszéd megértésével pedig új ismereteket gyűjtenek. Így a problémás beszédfejlődés gyermekünk közösségi életét és tanulását is hátráltatja.

A közösségben a logopédiai problémák közül a dadogás a legszembetűnőbb, de gyakori, hogy a kapcsolatok kialakítását a beszédértés sérülése okozza, ami sokkal rejtettebb a szülők figyelme elől. A beszédfejlődés nehézségei a tanulási képességek fejlődését is befolyásolják: a nyelv megértésére, választékos használatára épül a verbális gondolkodás, ismeretszerzés. A beszéd-és nyelvfejlődés nehézségei iskoláskorban hozzájárulhatnak többek között a diszlexia kialakulásához is.

 

Miként segíthet a logopédus?

A logopédiai problémák hátterében állhatnak fül-orr-gégészeti problémák (pl. elhúzódó fülgyulladás, vagy eldugult orr, visszatérő felső-légúti panaszok, orr- vagy garatmandula problémák), amik átmeneti halláscsökkenést is hozhatnak.  A beszédet utánzás alapján tanulják a gyerekek, ami halláscsökkenés mellett érthetően lassabb lesz. A beszédszervek épsége (pl. nyelvfék, szájtéri izmok) szintén feltétele annak, hogy gyermekünk a beszédhez szükséges hangokat képezni tudja.

A fenti összefoglalóból látható, hogy a logopédia szerteágazó problémákkal foglalkozik, amelyek közül szakemberünk jelenleg a következőkkel foglalkozik:

  • nyelv- és beszédfejlettség állapotának felmérése, szülői tanácsadás
  • logopédiai tanácsadás szülők számára beszédproblémák esetén
  • beszédészlelés-beszédértés vizsgálata
  • diszlexiadiszgráfia, diszkalkulia és tanulási problémák szűrése, diagnosztizálása
  • holisztikus látásmód, szükség esetén további szakemberek felé irányítás (fül-orr gégész, szemész, audiológus, neurológus, mozgásfejlesztő)
MIBEN LEHETÜNK MÉG A SEGÍTSÉGÉRE?

Kapcsolódó szolgáltatások